Wednesday, January 25, 2012

Intelligentsed Süsteemid - Intelligent Systems IDX5711 IDX5712 TTÜ IAPM

Õppejõud on Jaan Tepandi ja harjutuse oma kas Jaan jälle või Stanislav Vassiljev. Seda võib peeta järguks ainele Tarkvara kvaliteet ja standardid, kuna see aine sisaldab ka meeletut testimist! Inglise keeles on õppeaine nimi

Intelligent Systems.

Soovitan ka deklareerida IDX5712, mis on eraldi projekt sellele õppeainele. Kokkuvõttes projekt suurt lisatööd ei anna, peab veel kõigest 1 lehekülje oma lõplikus töös rohkem tegema.


Hindamise tegevus
Ajavahemik (k.a.)
Max punkte
Märkused
1. iseseisev töö
1-7. nädal
10
1. töö esitamise eest kuni 7. nädalal. Arvestatakse töö nõuete täidetust, aluseks on töö neli osa + vormistus & esitamine.
Projekt (kaks iseseisvat tööd kokku)
1 - 14. nädal
25
Hindab õppejõud kuni eksamini. projekti alusel hinnatakse ka õppeaine IDX5712.
Tehtud retsensioonid
8-14. nädal
12
igaüks võib teha retsensioone esitatud projektidele. Retsensioon annab maksimaalselt 4 hindepunkti, üks inimene võib saada hindepunkte maksimaalselt 3 retsensiooni eest.
Projektile saadud retsensioonid
8-14. nädal
5
Üks korralik retsensioon annab projektile (s.t. kõigile osavõtjatele) max 2 p, kokku max 5 p. Autorid saavad oma töid retsensioonide alusel täiendada kuni 14. nädalani k.a. Et tööd saaks retsenseerida ja / või parandada, tuleb ta teha valmis enne 14. nädalat.
Ettekanded
1 -16 nädal
20
Ettekanded tehakse aine eriteemadele. Kutsutud ettekanded võivad olla tööde kohta (õppejõud teeb ettepaneku väga heade tööde autoritele). Ettekanne esitatakse semestri jooksul loengute ja praktikumide käigus. Maksimaalselt tehakse 2 ettekannet, ühe ettekande eest võib saada maksimaalselt 10 p.
Kaastöö auditooriumis
1-16 nädal
10

Eksam
Sessioon
50
Eksami aeg lepitakse kokku üliõpilaste ja õppejõu vahel.
Kokku

132


Töid võib teha rühmadena, kuni kolm inimest rühmas. Teha intelligentne süsteem nagu küsimustik, mis annab sulle konkreetse soovituse sinu vastuste põhjal.

Harjutustunnis kasutasime software nimega ExSys, mis on expert system. Kooliarvutites on full version sellest programmist. Aga ise sai download teha ainult demo version, millega sai ainult 150 node teha. Aga sellest piisas ja võis ka selle programmiga teha oma ühe realisatsioonidest. 150 limiidi arvust võib ka üle minna kui pärast oma tehtud programmi koodi sisse minna ja käsitsi juurde lisada. Nii et valik on kas teha kõik kooliarvutis või lisapingutusega sai ka isiklikus arvutis hakkama.


Meie tegime autopakkumissüsteemi, kus kasutaja peab vastama oma iseloomust, millised teeolud on tal linnas, kas sõidab pikad vahemaad, kui tihti kasutab autot (ainult tööle, poodi sõita või ka kaugemad vahemaad nagu puhkusereisid), mitu inimest on perekonnas jm. Iga vastatud küsimusega suurenes süsteemis mingi kaalumuutuja, näiteks auto suurus, turvalisus, kiirus. Nende kaalude põhjal pakubki süsteem välja kõige sobivamat autot.

See on ainult üks viis kuidas realiseerida intelligentne süsteem. Õppejõud räägib kindlasti ka teistest võimalustest või mõtlete ise midagi head välja.

Teine töö oli teha samasugune realisatsioon teises programeerimiskeeles. Kui esimese realisatsiooni programming language oli PHP ja CodeIgniter framework, siis teises realisatsioonis oli kasutatud Java programming language, Java EE, servlet, jstl jne. Lisaks veel teises töös on vaja testida oma süsteemi, mõelda välja erinevad isikud, kellel on väga erinevad soovid autoostmiseks ja kas süsteem pakub sellise auto välja, millist sai kirjeldatud testolukorras. Testimisvahendit seekord ei kasutanud, kõike sai läbi klikitud käsitsi.

Peale kahte iseseisvat tööd on vaja igal inimesel individuaalselt teha 3 retsensiooni teistele töödele, et saada selle eest max punktid.

Lõpuks kui tööd on esitatud, oli aeg suulise eksami jaoks. 4 inimese kaupa tuli klassiruumi, kus ükshaaval vastatakse õppejõu küsimusele. Küsimused saavad kõik kohe kätte ja niikaua kui üks vastab on teistel aega umbes 5-10minutit küsimustele ettevalmistamiseks.

Iseseisvate tööde realisatsioonid, dokumentatsioonid, projekt ja retsensioonid asuvad siin
https://sites.google.com/site/ttuiaxm/intelligent-systems-intelligentsed-susteemid-idx5711





No comments:

Post a Comment